25. března 2024
Včelí med je nejen lahodný, ale také fascinující produkt, který vzniká díky úžasné spolupráci mezi včelami a květinami. Připravte se na malou exkurzi do světa včelího medu! Nektar z květu: Nektar je sladká tekutina, kterou květiny […]
19. března 2024
Včela medonosná (Apis mellifera) prochází několika fázemi svého života. Každá fáze má své specifické úkoly a charakteristiky: Vajíčko: Matka včely klade vajíčka do buněk v plástu. Oplodněná vajíčka se vyvíjejí v dělnice nebo královny, zatímco […]
5. března 2024
Med je lahodný a přírodní sladidlo, které má mnoho výhod pro lidské zdraví. Jeho konzumace však vyžaduje určitou opatrnost. Bezpečné množství medu Bezpečné množství medu, které lze konzumovat denně, se může lišit v závislosti na […]
28. února 2024
Chemické složení medu je velmi rozmanité a závisí na mnoha faktorech, včetně druhu rostlin, z kterých včely sbírají nektar, geografické polohy, počasí a dalších. Přesto lze identifikovat několik hlavních komponent, které jsou běžné pro většinu […]
21. února 2024
Krystalizace medu je přirozený proces, kterým prochází většina typů medu. Ale co to znamená pro kvalitu medu a jak ji můžeme předcházet? Co je krystalizace medu? Krystalizace medu, někdy nazývaná také zcukernatění, je proces, při […]
17. února 2024
V dnešním světě, kde se stále více lidí snaží o zdravější životní styl, se med stal oblíbenou alternativou k rafinovanému cukru. Tento přírodní sladidlo nejenže dodává potravinám a nápojům sladkou chuť, ale také nabízí řadu […]
8. února 2023
Včelaření v pravěku a starověku První známé důkazy o včelaření pocházejí z paleolitu, když lidé začali sbírat med z divokých včelích úlů. Archeologické nálezy, jako jsou pravěké kresby a vyobrazení, naznačují, že lov medu byl […]
8. února 2023
Co vše je možno od včel získat? Med: Med je sladká látka produkovaná včelami z nektaru květů nebo medovice. Včely sbírají nektar pomocí svých sosáků a ukládají ho do svých medníků. Poté pomocí enzymů přeměňují […]
26. října 2017
Vznik medu je složitý proces (jakož i ostatních včelích produktů) je vytvářen vzájemnou dělbou práce všech včel jako celku, tím se včelí produkty liší např. od mléka, které pochází od jedince a je produktem mléčné […]
26. října 2017
Hlavní rozdíly mezi medem a cukrem jsou uvedeny v následujícím přehledu: CUKR MED Převažuje v něm pouze jedna látka. Obsahuje stovky různých látek. Původ z jedné rostliny (cukrová řepa, nebo cukrová třtina). Původ z mnoha rostlin Disacharid sacharózu (C12H22O11) […]