Hlavní rozdíly mezi medem a cukrem jsou uvedeny v následujícím přehledu:
CUKR |
MED |
Převažuje v něm pouze jedna látka. | Obsahuje stovky různých látek. |
Původ z jedné rostliny (cukrová řepa, nebo cukrová třtina). | Původ z mnoha rostlin |
Disacharid sacharózu (C12H22O11) musí tělo nejdříve štěpit na monosacharidy fruktózu a glukózu za pomoci enzymů. | Monosacharidy fruktóza (C6H12O6) a glukóza (C6H12O6) se vstřebávají přímo do krve bez předchozího štěpení – menší zátěž organismu a rychlejší dodání energie |
Při štěpení sacharózy se spotřebovává vitamin B, vápníku (Ca) a hořčíku (Mg), které musí organizmus opět doplnit. | Nemusí být v těle štěpen a navíc dodává tělu minerály, vitamíny a celou řadu dalších látek. |
Může být příčinou vážných onemocnění. | Posiluje imunitu. |
Vyrábí se průmyslově složitou technologií s vysokými vstupy energií a za použití chemických látek. | Minimální nároky na zpracování a bez chemických přísad. |
Jeho výroba není spojena s dalším užitkem pro společnost. |
Prvořadý význam chovu včel spočívá v opylovací činnosti, nikoli v produkci medu. |