Koleno na pivě je tradiční český pokrm, který se skládá z vepřového kolena pečeného v pivu. Jedná se o syté a chutné jídlo, které se obvykle podává s chlebem, křenem a hořčicí.
Něco málo o historii tohoto jídla:
Původ kolena na pivě není zcela jasný, ale pravděpodobně se jedná o starobylý pokrm, který se v Česku podával už od středověku. V té době bylo pivo běžným nápojem a používalo se i při vaření. Koleno na pivě se tak stalo oblíbeným jídlem chudých i bohatých.
Výživová hodnota kolena na pivě s medem:
Koleno na pivě je kalorické a tučné jídlo. Obsahuje však také bílkoviny a železo. Množství tuku v kolenu na pivě lze snížit tím, že se před pečením odstraní kůže.
Zdravotní rizika:
Koleno na pivě je kalorické a tučné jídlo, proto by se mělo konzumovat s mírou. Lidé s nadváhou, obezitou nebo srdečními chorobami by se měli konzumaci kolena na pivě vyhýbat.
Klasické medové koleno na pivě
Ingredience pro pečené koleno na medu:
- 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
- 1 l světlého nebo tmavého piva
- 2 lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- Sůl
Postup přípravy kolena na medu:
- Koleno omyjeme a osušíme.
- V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
- Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
- Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
- Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
- Poté alobal sundáme a koleno dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
- Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.
Medové koleno na pivě s karamelizovanou cibulí
Ingredience pro medové koleno na pivě:
- 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
- 1 l tmavého piva
- 2 lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- Sůl
- 2 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce cukru
Postup:
- Koleno omyjeme a osušíme.
- V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
- Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
- Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
- Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
- Mezitím cibuli nakrájíme na tenké plátky a na oleji ji osmahneme dozlatova.
- Ke konci smažení přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.
- Karamelizovanou cibulí posypeme koleno a dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
- Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.
Medové koleno na pivě s chlebem a křenem
Ingredience pro koleno na medu:
- 1 vepřové koleno (cca 2 kg)
- 1 l tmavého piva
- 2 lžíce medu
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- Sůl
- 1 bochník chleba
- 1 kelímek křenu
Postup:
- Koleno omyjeme a osušíme.
- V míse smícháme med, prolisovaný česnek, kmín, sůl a pepř. Touto směsí potřeme koleno ze všech stran.
- Do pekáče nalijeme pivo, přidáme bobkový list a nové koření.
- Do pekáče vložíme koleno a podlijeme ho pivem.
- Pekáč zakryjeme alobalem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 2 hodiny.
- Po 2 hodinách alobal sundáme a koleno dopečeme dozlatova, cca 30 minut.
- Během pečení koleno podléváme pivem a výpekem.
- Chleba nakrájíme na plátky a opečeme v troubě.
- Koleno podáváme s chlebem a křenem.
Tip:
- Do pekáče ke kolenu můžeme přidat i další zeleninu, například cibuli, mrkev a celer.
- Pokud chceme mít koleno ještě více křupavé, můžeme ho před dopečením na 10 minut zapnout gril.
- Med dodává kolenu krásnou barvu a sladkou chuť. Množství medu můžeme upravit podle chuti.
- Křenem můžeme koleno potřít jen zlehka, nebo ho můžeme smíchat s majonézou nebo jogurtem.
Dobrou chuť!