Medové řezy jsou lahodný a snadno připravitelný dezert, který se v České republice těší velké oblibě. Jedná se o dezert z medového těsta, které je naplněno krémem a polevou.
Historie
Původ medových řezů není zcela jasný, ale pravděpodobně se jedná o starobylý dezert, který se v Česku podával už od středověku. Med byl v té době běžným sladidlem a používal se i při vaření. Medové řezy se tak staly oblíbeným dezertem chudých i bohatých.
Příprava
Medové řezy se obvykle skládají ze tří částí:
- Těsto: Těsto na medové řezy se obvykle připravuje z mouky, cukru, másla, medu, vajec a jedlé sody. Těsto se rozdělí na několik dílů a upeče se na tenké pláty.
- Krém: Krém na medové řezy se obvykle připravuje z mléka, cukru, vajec, mouky a vanilkového pudinku. Krém se uvaří a nechá se vychladnout.
- Poleva: Poleva na medové řezy se obvykle připravuje z čokolády, másla a cukru. Poleva se rozpustí a natře se na vychladlé řezy.
Varianty
Medové řezy se dají připravit v mnoha variantách. Místo čokoládové polevy se dají použít i jiné polevy, například ovocná nebo karamelová. Krém se dá ochutit rumem, kávou nebo ořechy.
Tipy
- Těsto na medové řezy se lépe zpracovává, když je studené.
- Krém by měl být hustý, aby se neroztékal.
- Poleva na medové řezy by měla být lesklá a hladká.
3 nejlepší recepty:
Klasické medové řezy
Ingredience:
- Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru moučka
- 100 g másla
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového cukru
- Na krém:
- 1 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 100 g cukru krupice
- 2 žloutky
- 250 g másla
- Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
Postup:
- Těsto: Máslo s medem rozpustíme ve vodní lázni. Do mísy prosejeme mouku, cukr moučka, vanilkový cukr a jedlou sodu. Přidáme vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout 30 minut.
- Krém: Mléko s cukrem přivedeme k varu. V troše mléka rozmícháme pudink a žloutky. Pudinkový krém uvaříme dle návodu na obalu. Necháme ho vychladnout a poté ho vyšleháme s máslem.
- Poleva: Čokoládu s máslem a cukrem moučka rozpustíme ve vodní lázni. Necháme ji mírně vychladnout.
- Skládání: Těsto rozdělíme na 3 díly a každý zvlášť vyválíme na tenký plát. Pláty upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlé pláty potřeme krémem a slepíme. Vrchní plát potřeme polevou a necháme ztuhnout.
Medové řezy s karamelovým krémem
Ingredience:
- Na těsto:
- Stejné ingredience jako u předchozích medových řezů
- Na krém:
- 1 plechovka salka
- 250 g másla
- 100 g vlašských ořechů
- Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
Postup:
- Těsto: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.
- Krém: Salko s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Necháme ho vychladnout a poté ho vyšleháme. Ořechy nasekáme na nahrubo a vmícháme do krému.
- Poleva: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.
- Skládání: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.
Medové řezy s tvarohovým krémem
Ingredience:
- Na těsto:
- Stejné ingredience jako u předchozích medových řezů
- Na krém:
- 500 g tvarohu
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 100 g rozinek
- Na polevu:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 50 g cukru moučka
Postup:
- Těsto: Stejný postup jako u klasických medových řezů.
- Krém: Tvaroh s cukrem moučka a vanilkovým cukrem smícháme. Máslo vyšleháme do pěny a vmícháme do tvarohové směsi. Rozinky propláchneme a necháme okapat.
- Skládání: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů, s tím rozdílem, že na krém nasypeme rozinky.
Tipy:
- Do těsta na medové řezy můžeme přidat i kakao nebo ořechy.
- Krém na medové řezy můžeme ochutit rumem, kávou nebo citronovou kůrou.
- Místo čokoládové polevy můžeme použít i jinou polevu, například ovocnou nebo karamelovou.
Dobrou chuť!