Každý pravý med jednoho dne zkrystalizuje. Vyjímkou v českých podmínkách může být snad pouze med akátový.
Pokud vám nevyhovuje med zkrystalizovaný (je třeba zkrystalizovaný med vyškrabat hrubou silou ze sklenice), můžete ho opět znovu ztekutit ohřátím, jen je třeba být opatrný na teplotu – jinak med ztratí živiny a jiné cenné látky.
Nejsnadněji ohřejete med ve vodní lázni – sklenici medu dejte do vody tak, aby voda nepřesahovala přes víčko a nemohla tak zatéct dovnitř. Vodu ohřejte vodu na 55 °C a odstavte z plotny. Nechte působit teplou lázeň nejlépe přes noc. Ráno bude Váš med znovu tekutý a cenné látky budou zachovány.
Med rozhodně nikdy nerozehřívejte v mikrovlnné troubě. Tímto ohřevem ztratí veškeré cenné složky.