Medové řezy – tradiční český dezert (3 recepty pro Vás)

Medové řezy jsou lahodný a snadno připravitelný dezert, který se v České republice těší velké oblibě. Jedná se o dezert z medového těsta, které je naplněno krémem a polevou.

Historie

Původ medových řezů není zcela jasný, ale pravděpodobně se jedná o starobylý dezert, který se v Česku podával už od středověku. Med byl v té době běžným sladidlem a používal se i při vaření. Medové řezy se tak staly oblíbeným dezertem chudých i bohatých.

Příprava

Medové řezy se obvykle skládají ze tří částí:

  • Těsto: Těsto na medové řezy se obvykle připravuje z mouky, cukru, másla, medu, vajec a jedlé sody. Těsto se rozdělí na několik dílů a upeče se na tenké pláty.
  • Krém: Krém na medové řezy se obvykle připravuje z mléka, cukru, vajec, mouky a vanilkového pudinku. Krém se uvaří a nechá se vychladnout.
  • Poleva: Poleva na medové řezy se obvykle připravuje z čokolády, másla a cukru. Poleva se rozpustí a natře se na vychladlé řezy.

Varianty

Medové řezy se dají připravit v mnoha variantách. Místo čokoládové polevy se dají použít i jiné polevy, například ovocná nebo karamelová. Krém se dá ochutit rumem, kávou nebo ořechy.

Tipy

  • Těsto na medové řezy se lépe zpracovává, když je studené.
  • Krém by měl být hustý, aby se neroztékal.
  • Poleva na medové řezy by měla být lesklá a hladká.
3 nejlepší recepty:

Klasické medové řezy

Ingredience:

  • Na těsto:
    • 250 g hladké mouky
    • 150 g cukru moučka
    • 100 g másla
    • 2 lžíce medu
    • 2 vejce
    • 1 lžička jedlé sody
    • 1 lžička vanilkového cukru
  • Na krém:
    • 1 l mléka
    • 1 vanilkový pudink
    • 100 g cukru krupice
    • 2 žloutky
    • 250 g másla
  • Na polevu:
    • 200 g hořké čokolády
    • 100 g másla
    • 50 g cukru moučka

Postup:

  1. Těsto: Máslo s medem rozpustíme ve vodní lázni. Do mísy prosejeme mouku, cukr moučka, vanilkový cukr a jedlou sodu. Přidáme vejce a rozpuštěné máslo s medem. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout 30 minut.
  2. Krém: Mléko s cukrem přivedeme k varu. V troše mléka rozmícháme pudink a žloutky. Pudinkový krém uvaříme dle návodu na obalu. Necháme ho vychladnout a poté ho vyšleháme s máslem.
  3. Poleva: Čokoládu s máslem a cukrem moučka rozpustíme ve vodní lázni. Necháme ji mírně vychladnout.
  4. Skládání: Těsto rozdělíme na 3 díly a každý zvlášť vyválíme na tenký plát. Pláty upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Vychladlé pláty potřeme krémem a slepíme. Vrchní plát potřeme polevou a necháme ztuhnout.

Medové řezy s karamelovým krémem

Ingredience:

  • Na těsto:
    • Stejné ingredience jako u předchozích medových řezů
  • Na krém:
    • 1 plechovka salka
    • 250 g másla
    • 100 g vlašských ořechů
  • Na polevu:
    • 200 g hořké čokolády
    • 100 g másla
    • 50 g cukru moučka

Postup:

  1. Těsto: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.
  2. Krém: Salko s máslem rozpustíme ve vodní lázni. Necháme ho vychladnout a poté ho vyšleháme. Ořechy nasekáme na nahrubo a vmícháme do krému.
  3. Poleva: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.
  4. Skládání: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů.

 Medové řezy s tvarohovým krémem

Ingredience:

  • Na těsto:
    • Stejné ingredience jako u předchozích medových řezů
  • Na krém:
    • 500 g tvarohu
    • 100 g cukru moučka
    • 1 vanilkový cukr
    • 250 g másla
    • 100 g rozinek
  • Na polevu:
    • 200 g hořké čokolády
    • 100 g másla
    • 50 g cukru moučka

Postup:

  1. Těsto: Stejný postup jako u klasických medových řezů.
  2. Krém: Tvaroh s cukrem moučka a vanilkovým cukrem smícháme. Máslo vyšleháme do pěny a vmícháme do tvarohové směsi. Rozinky propláchneme a necháme okapat.
  3. Skládání: Stejný postup jako u klasických medovníkových řezů, s tím rozdílem, že na krém nasypeme rozinky.

Tipy:

  • Do těsta na medové řezy můžeme přidat i kakao nebo ořechy.
  • Krém na medové řezy můžeme ochutit rumem, kávou nebo citronovou kůrou.
  • Místo čokoládové polevy můžeme použít i jinou polevu, například ovocnou nebo karamelovou.

Dobrou chuť!