7. dubna 2016

Co možná o včelách a medu nevíte …

Včely – co možná nevíte? 1 litr zralého medu váží 1,42 až 1,44 kg v létě, kdy je rozvoj včel největší, má jedno včelstvo 60 000 – 100 000 včel – dělnic, 600 až 2 000 trubců a […]
14. března 2016

Med – definice dle vyhlášky 76/2003 Sb.

Med je komodita živočišného původu. Je definován ve vyhlášce č. 76/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky na přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem, čokoládu a čokoládové cukrovinky, ve znění vyhlášky […]
17. ledna 2016

Co je to HMF?

Hydroxy-metyl-furfural (HMF) je takovým ukazatelem „čerstvosti“ medu. Starý či přehřátý med v průběhu výroby má hodnoty HMF větší, než čerstě vytočený med. HMF, hydroxy-methyl-furfural je látka, která však vzniká v medu vždycky vlivem teploty a […]
2. ledna 2016

Med a cibule při nachlazení (při přehlenění organismu)

Pokud nachlazení způsobí tzv. přehlenění organismu,může pomoci konzumace potravin, které pomáhají tělu se hlenů zbavit. Jednou z těchto potravin je i kombinace medu a cibule, tzv. cibulový med. Cibulový med Cibulový med pomáhá hleny usazené […]